10 redenen om uit een boek te spelen

 

 

 

Je bent op een feestje en halverwege de avond komt de jarige enthousiast op jou afgelopen. Ze weet dat jij sinds kort piano kunt spelen. En toevallig staat er een prachtig zwart glimmend exemplaar, prominent midden in de kamer. Jij hebt er eigenlijk geen zin in (lees: durft eigenlijk niet) en je gooit de eerste de beste smoes die je maar kunt bedenken eruit “helaas, ik ben mijn boek vergeten”. De jarige, die jou al wat langer kent, was hierop bedacht en houdt triomfantelijk een muziekboek voor jouw neus.

 

Dit kan jou ook overkomen als je eenmaal begint met het beoefenen van een muziekinstrument. Maar ook als je nooit op een feestje hoeft te spelen, kan het musiceren vanuit een boek houvast bieden. 

 

Daarom 10 redenen waarom je juist moet zorgen dat je muziek uit een boek kunt lezen en spelen. 

 

 

1. Uitdaging

Een boek nodigt uit tot lezen, tot verder kijken, tot actie en tot spelen. En dat is wat je wil. Stel je voor dat je begint met spelen en het eerste lied heb je snel onder de knie. Dan wil je graag verder. En dat kan. Want jij hebt een muziekboek waardoor je iedere keer weer wordt uitgedaagd.
Een extra tip: zorg dat er altijd een boek klaar en open staat op je muziekstandaard. Dat nodigt uit tot spelen of laten spelen.

 

2. Nieuw

Een boek zorgt altijd voor nieuwe input. Weer een nieuw liedje, loopje of oefening. Het staat er vol van. En als je het ene boek uit hebt, is er wel weer een nieuw.
Beginners starten vaak vanuit een methode. En de meeste methodes bieden een enorme variëteit aan thema’s van klassiek en pop, tot musical, 4-mains of speciale feestdagen.

 

3. Vaardigheid

Een boek zorgt ervoor dat je bij de les blijft. Dat je zeker in het begin belangrijke vaardigheden leert die horen bij het van blad lezen. Speel je uit een methodisch boek? Dan weet je zeker dat je niets overslaat en op een logische manier de belangrijkste technieken leert.
Vaardigheden die zijn getest en ervoor zorgen dat jij van jouw hobby kunt genieten.

 

4. Les

Misschien gebeurt het jou ook wel eens dat je vergeet om je boek mee naar de les te nemen. Gelukkig zijn daar altijd wel andere boeken om uit te spelen en vaak ook precies degene waar je zelf uit hebt geoefend.
En stel je eens voor dat je geen boek had, maar van iemand een kopie had gekregen. En dat je die was je vergeten mee te nemen naar de les. Dan wordt het lastig om op les te laten horen wat je hebt geoefend (behalve als je alles meteen uit je hoofd kent ….).

 

5. Smaakpallet

Door verschillende thema’s, methodes en stijlen, wordt je breed opgeleid. Het vergroot je smaakpallet en leert je kennis maken met klanken die je vanuit jezelf misschien niet zo snel zou hebben opgepakt.

 

6. Noten lezen

Als je van blad leert spelen, betekent dat je ook noten leert lezen. Eigenlijk is dit bijna wel de meest gestelde vraag van ouders en leerlingen: “leren we ook noten lezen?” 
Denk jij ook dat je om goed te kunnen spelen, noten moet kunnen lezen? Of staat dat los van elkaar?
Ik heb daar zo mijn eigen mening over, die ik in een andere blog zal toelichten.

 

7. Samenspel

Als je noten kunt lezen, is het ook gemakkelijk om samen te spelen. Er zijn zoveel muziekstukken voor meerdere handen geschreven. Vooral in de klassieke muziek is dit eigelijk een must. En samen spelen vergroot meestal ook het speel plezier.
Natuurlijk kun je ook zonder bladmuziek samen spelen, maar daar gaat het nu niet om.

 

8. Oude meesters

Dankzij onze boeken blijft ook de muziek van oude meesters bewaard. Dat is uberhaupt de reden waarom er ooit een notenschrift is gekomen. Daardoor hoefde men de muziek niet uit het hoofd te onthouden, maar kon men het gewoon terug lezen.
Bovendien had de componist zo ook een manier om geld te verdienen door de verkoop van zijn partituur.
En honderden jaren later kan jij die muziek nog steeds spelen. Best bijzonder eigenlijk he!

 

9. Prima Vista

Als je voor de eerste keer een muziekstuk voor je neus krijgt en het meteen gaat spelen zonder te hebben geoefend of bekeken, noem je dat a prima vista spelen. Dat is heel handig om te kunnen als je op een feestje bent en ze vragen jou om een bepaald stuk te spelen of als je onverwachts mag invallen om ergens te spelen. En het is sowieso leuk om jezelf daar af en toe op te testen. Regel is dan wel dat je begint met een niet te moeilijk stuk . Het gaat in eerste instantie om de vaardigheid niet om het niveau.

 

10. Geheugen

Een boek is eigenlijk ook jouw geheugen. Doordat je een stuk van blad hebt leren spelen, weet je dat je het altijd weer kunt laten klinken. Doordat je het hebt geoefend en vaker gespeeld, is het ook ergens in jouw speel geheugen blijven hangen.
Soms als je echt heel lang niet meer hebt gespeeld, kan het zijn dat de vaardigheid ondertussen is vertraagd, maar ook dat is altijd weer op te pakken.  

 

En met deze 10 punten hoop ik je een beetje op weg te hebben geholpen waarom het fijn is om een of meerdere muziekboeken te hebben en uit te kunnen spelen. 

 

 

maart 17, 2021
demuziekf
Tips, muziekboek, noten leren lezen, samenspel