Binnen was muziek en buiten voetbal

 

 

 

Hij is bescheiden, denkt goed na voordat hij wat zegt en weet altijd weer te verrassen met een passend antwoord vol humor. Aan het woord is onze Amsterdamse pianist, AJAX-fan en docent Josse van der Schaft.
 

Hoe het begon
 

Josse kreeg zijn eerste muziekles op zijn 9e. Dat bestond uit een oriëntatie fase waarna hij koos voor de piano. “Dat was ook logisch want wij kregen bij ons thuis de piano van mijn oma”.

 

Zijn eerste pianoles volgde hij in een groepje van 3, waar hij als enige oefende en ook mee door ging.
 

Op z’n 12e kwam hij via zijn docent terecht bij de Jazz Juniors. “In deze groep was iedereen jong en het eerste jaar traden we enorm veel op. Zo deden we mee met het Prinses Christina Concours en wonnen we ook”. Volgens zijn bescheiden zeggen “dat lag niet aan mij”. Ook deden ze dat jaar al mee aan het North Sea Jazz Festival.

 

Hoe het verder ging
 

Op de middelbare school bleef hij actief met muziek en vanaf zijn 15e volgde hij een vooropleiding bij het Conservatorium in Amsterdam: Het Jazz Junior College. “In die tijd zaten we nog in het oude gebouw aan de Van Baerlestraat. De muren waren daar gewoon geel van de rook”.

 

Op zijn 24e behaalde hij na 6 jaar zijn master diploma Jazz Piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Lesgeven
 

Tijdens zijn studie (in 2015) startte hij al bij ons als pianodocent. Na een jaar ging hij voor zijn studie een half jaar naar Philadelphia (VS). Daarna keerde hij terug naar Amsterdam, maar nu samen met zijn Amerikaanse vriendin en hun kat. Ook ging hij meteen weer bij ons van start.

 

Josse geeft les omdat hij de balans tussen zelf spelen en het doorgeven heel belangrijk vindt. “Het is fijn om dit te kunnen doen en ik ben blij dat ik mijn leerlingen hierdoor iets kan meegeven”.

 

Piano of voetbal

 

Josse groeide op in de Jordaan en was als kind altijd buiten te vinden. Vooral om te voetballen. Maar binnen was de muziek. Zijn moeder heeft conservatorium Cello gedaan en zij heeft hem in het begin goed geholpen met oefenen.

Zowel piano als voetbal ging hem gemakkelijk af en deed hij op hoog niveau.

 

 

Josse in de St. Bavo
Josse in de St. Bavo

 

Hij is blij dat hij de keuze voor de muziek heeft gemaakt. Volgens eigen zeggen “mijn leven draait om de muziek. Ik luister veel, speel zelf en ga (ging) naar concerten. Ik kwam er onlangs achter dat ik vlak voor de crisis 12 keer per maand optrad. Dat mis ik en ik wil heel graag weer optreden”.

 

Naast het lesgeven en zijn optredens, maakt hij ook eigen nummers.

 

Tip voor ouders

 

Veel ouders hameren op het leren lezen van noten. “Dat is zeker belangrijk, maar voor mij is het 1 van de aspecten waar ik met mijn leerlingen aan werk. Het kan ook zonder, maar ik maak wel eens de vergelijking met je vakkenpakket op de middelbare school. Dan kies je ook breed, want je weet nooit wat je daarna nog wilt gaan doen”.

 

Hij adviseert ouders om met hun kinderen een vast oefen tijdstip af te spreken.

Liever iedere dag 5 minuten dan 1 x per week (vlak voor de les) een half uur.

Zo werkte dat bij mij vroeger ook”.