Als het vorige mij lukte, lukt dit ook wel

 

 

Aan het woord is Maarten Cima, onze gitaardocent. Geboren en getogen in Limburg waar hij opgroeide in een gezin waarbij zijn vader en zus ook muziek maakten. En waar ze in de weekenden vaak bij zijn opa vertoefden die pianostemmer en muzikant was.

 

Hoe het begon
 

Maarten zag op z’n 8e bij zijn opa een gitaar liggen. Na een middagje spelen nam zijn opa hem mee naar de winkel en kreeg hij z’n eerste eigen gitaar. Vanaf dat moment werd muziek het allerbelangrijkste in zijn leven.

 

Hij begon met klassiek gitaar bij een prive-docent in de buurt en na 3 jaar kreeg hij van z’n vader een elektrische gitaar. En daarmee kwam ook de overstap naar een andere docent.
 

Op de Middelbare school in Sittard zat hij in een soort muzikale talentenklas en was hij eigenlijk “het liefst alleen maar met muziek bezig”.

 

Tijdens zijn laatste jaar op het Atheneum volgde hij ook de vooropleiding aan het conservatorium in Maastricht. “Daardoor mocht ik een paar lesuren per week skippen”.

Dat dit vooral de gymlessen waren, vond hij niet erg.
 

Hoe het verder ging
 

Maarten heeft jazz gitaar gestudeerd. Daarvoor volgde hij eerst 4 jaar de bachelor-opleiding in Maastricht.

 

Dankzij een beurs heeft hij daar nog 2,5 jaar aan vastgeplakt in Amsterdam. Tegen het eind van deze studie is hij via docent Thijmen bij De Muziekfabriek terecht gekomen.

 

Studie en optreden

 

Naast zijn schoolwerk gaf Maarten al jong les. Zowel op de BSO als ook via een muziekwinkel.

 

Toen hij in Amsterdam ging studeren, heeft hij het lesgeven even stil gelegd om zich volledig op de muziek te kunnen concentreren.

 

 

 

Maarten is zelf erg actief in de muziek scene. Hij trad veel op en heeft o.a. gewerkt in de bak bij the Lion King en Soldaat van Oranje.

 

Ook werd hij altijd veel gevraagd voor invalwerk zoals bij de opera en in de Efteling.


En samen met Anna Nita heeft hij een single uitgebracht en volgt er een nieuwe in mei.

 

Veelzijdig

 

Zijn spel en manier van lesgeven noemt hij zelf “veelzijdig. Er is eigenlijk geen muziekstijl waarvan ik jou niet op z’n minst de basis kan aanleren”. Hij is erg doelgericht en gaat ook graag de diepte in, maar volgens zijn zeggen kan dat pas goed met gevorderde en wat oudere leerlingen.

 

Muziek maken is voor hem een uitlaatklep. En ook een reden om zich maatschappelijk nuttig te voelen. “Zeker door het lesgeven. Dit maakt de wereld een stukje leuker”.

 

Tip voor ouders

 

Als tip voor ouders zegt Maarten “dat het belangrijk is dat ouders geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van hun kind zonder te pushen. Zelfs als ze niet oefenen. Wees relaxed. Niet ieder kind heeft een talent voor muziek, maar kan er wel van genieten”.