ALS JE VERDER WIL KOMEN, MOET JE OEFENEN

en

OUDERS MOETEN HUN KINDEREN NIET DWINGEN

 

 

 

 

Twee markante uitspraken van onze 18-jarige Eva Claassen.
Al meer dan 10 jaar komt ze trouw iedere week naar pianoles. Maak kennis met Eva en haar passie voor muziek.

Eva heeft haar eerste lesschrift bewaard. Op de eerste pagina staat een afdruk van haar handen. Gemaakt tijdens haar eerste pianoles. Daar heeft ze zelf de vingernummers (1 t/m 5) in getekend en er R.H. en L.H. bij gezet (rechterhand en linkerhand).

Eva is erg creatief en dat uitte ze vroeger o.a. door wekelijks haar meer dan lange nagels te versieren.

In haar schrift staat regelmatig te lezen: “nagels afknippen”. Wat ze vervolgens nooit deed en ik – als haar docente – op een gegeven moment maar accepteerde.

Het zat ‘m niet in die nagels. Die waren prachtig en leuker om naar te kijken dan naar afgekloven stompjes. Maar die lange nagels hoor je tussen de muziek door. Die tikken op de toetsen.

Thuis staat de piano in de serre, die als bijnaam de pianokamer heeft. Vroeger stond er ook een drumstel maar helaas is zij nog de enige van de drie kinderen die muziek maakt. De liefde voor de muziek zat er bij haar al jong in.

Beide ouders hebben haar enorm gestimuleerd. Haar vader doordat hij vaak nummers aandroeg waarvan hij hoopte dat Eva ze zou leren spelen. Haar vader speelde vroeger gitaar en haar moeder klarinet. 
Volgens Eva hebben beide ouders het spelen niet echt doorgezet en gunnen ze het haar om het wel goed te leren.

Bij Eva is dat meer dan gelukt. Iedere dag kruipt zij achter de piano. Al jaren speelt ze in met wals nr 11 van Chopin. Nog steeds van bladmuziek lezend, maar waarschijnlijk wel allang uit haar hoofd kennend.

Naast het iedere dag spelen, luistert ze ook veel en vaak naar muziek. Vooral muziek uit de jaren 70, filmmuziek en soms klassiek. Speciaal voor jou deelt ze een van haar favoriete speellijsten van dit moment, die ze zelf heeft samengesteld.

Sinds een maand geeft ze ook pianoles bij ons. Iedere vrijdagmiddag komt er een 6-jarig meisje op les. Op die manier kan Eva wat zij heeft geleerd weer doorgeven aan de volgende generatie.

Het lesgeven gaat haar gemakkelijk af. Thuis heeft ze ook jaren haar broertje en zusje les gegeven. Niet zo verwonderlijk als je weet dat haar moeder kleuterleidster is en ook heel creatief.

Eva doet dit jaar eindexamen voor gymnasium op het Vitus in Bussum. Na de zomer verhuist ze naar Amsterdam om Kunst, Media, Desgin & Architectuur te gaan studeren. Over één ding hoeft ze niet lang na te denken. “Er komt daar ook een (elektrische) piano te staan, want

 

“geen dag zonder muziek!